Hem
Compliance
Ansvarsfullt företagande
Om företaget
Produkter
Projektering och support
Infotek
Video
Nyheter
Easyswitch
Prefab Dokumentation
Referensprojekt
Kontakt
Sök
Logga in

Rekordsnabbt spårväxelbyte efter urspårningen i Varberg

När ett godståg spårade ur strax norr om Varberg skadades en spårväxel. Sex dagar senare låg en helt nybyggd växel i spår – trots att det inte fanns några färdiga spårväxelmoduler på lager.

 Den skadade växeln var en enkelväxel av den äldre typen UIC60, medan den nyinstallerade är från Vosslohs moderna växelsortiment 60E.


Klockan 01.39 den 25 april spårade ett godståg ur i Tångaberg, strax norr om Varberg. De fyra urspårade vagnarna, varav tre lastade med frätande natriumhydroxid – lut i dagligt tal – slet sönder rälen. Även en spårväxel skadades så allvarligt att den behövde bytas ut. Eftersom skadan på spåret uppstod på en högtrafikerad sträcka ville Trafikverket byta ut växeln så snabbt som möjligt. Dagen efter olyckan, på onsdagen, kontaktade de därför Vossloh och frågade hur snabbt de kunde ersätta växeln.

– På onsdag kväll återkom vi med ett förslag. Sex dagar senare låg växeln i spår, säger Hans Green, marknadschef på Vossloh.

– Det var imponerande hur fort installationen gick, säger Anders Hedlund, projektledare på Trafikverket.

Byggde växel på tre dagar

Om det inte hade varit för redan inplanerade arbeten under valborgshelgen så hade man kunnat vara på plats för att installera växeln ännu tidigare. För trots att Vossloh inte hade några färdigbyggda spårväxelmoduler, som kunde styras om från andra projekt till Tångaberg, så hade man en spårväxel färdigbyggd på lördag morgon. Från råmaterial till komplett färdigbyggd växel tog det alltså bara tre dagar. Det kan jämföras med den normala leveranstiden för växeltypen på fyra till sex veckor.

– Att bygga och installera växeln på under en vecka är väldigt snabbt under de förutsättningar vi hade och med tanke på att vi inte är kontrakterade med beredskap. Men mina kollegor var måna om att få tågen att gå igen och gick in på övertid och helgarbete för att få allt att fungera, säger Hans Green.

Den snabba installationstiden möjliggjordes även av projektet, som snabbt forcerade fram en tidtabell för Vossloh, så att de kunde komma ut i spår med sina materialvagnar.

– I vanliga fall tar det två till tre veckor att få en tid – nu fick vi en på två dagar.


Installation på 1,5 timme

Även själva installationen gick väldigt fort.

– Vi började klockan tre på tisdagsmorgonen och klockan sex var vi färdiga. Hälften av tiden gick åt till transport av växeln, så installationen av spårväxeln tog bara en och en halv timme. Det är nog rekordsnabbt.

På Trafikverket är man nöjda med arbetsinsatsen.

– Det var bra att vi fick en tidpunkt för när växeln skulle levereras, så att vi kunde ta fram en relevant tidplan. Allting var väldigt bra skött så vi kunde släppa på trafiken cirka tre timmar tidigare än planera, säger Anders Hedlund.

 
 
« Tillbaka
lll
Provided by Webforum